Dutch business gifts

Share

Do’s en dont’s voor uw relatiegeschenken

Wat zijn belangrijke zaken waar u op moet letten wanneer u relatiegeschenken geeft? Het op een goede manier geven en ontvangen van relatiegeschenken is een belangrijk onderdeel van het internationaal zakendoen.

Zakelijke besprekingen in het buitenland bereidt u natuurlijk goed voor. Allereerst verzamelt u vooraf gegevens wat u over de klant wilt weten en hoe u uzelf wil presenteren. En u bepaalt welke  informatie u wil achterlaten na uw bedrijfsbezoek. Een relatiegeschenk hoort zeker in dit rijtje thuis. In sommige landen verwacht uw zakenrelatie een geschenk van u als onderdeel van de bedrijfscultuur. In andere landen echter worden geschenken als een poging tot omkoping gezien. Om uw buitenlands bezoek tot een succes te maken is het belangrijk om te weten wat de locale gewoontes en richtlijnen zijn.

We hebben een paar belangrijke richtlijnen en tips op een rijtje gezet

Do’s and don’ts for your business gifts

  1. ken de lokale wet en regelgeving

Sommige international opererende bedrijven en sommige landen hebben strikte gedragsregels voor medewerkers bij het ontvangen van relatiegeschenken. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen is het belangrijk om te weten welke gedragregels er gelden.

  1. verdiep u in de cultuur en tradities

In heel veel landen is het geven en ontvangen van geschenken sterk geworteld in de tradities. Vaak is het geven van een relatiegeschenk een proces op zichzelf. Het goed omgaan met deze culturele gewoontes is een hele kunst. Het is heel belangrijk om u zich hierop goed voor te bereiden.

  1. zorg voor een goede kwaliteit

Het geven van een kwalitatief goed en passend geschenk is de eerste en belangrijkste voorwaarde. Een goed geschenk moet kwaliteit en betrokkenheid uitstralen. Maar het mag tegelijkertijd ook niet overdreven zijn.

Met het gebruiken van bedrijfslogo’s moet u voorzichtig omgaan. In diverse landen kunnen logo’s of symbolen door de ontvanger heel anders worden ervaren dan u wellicht bedoelt.

  1. maak verschil tussen bedrijf en person

Het is verstandig om te benadrukken dat u een geschenk geeft namens uw bedrijf, om te voorkomen dat de ontvanger zich als person in verlegenheid voelt gebracht. Het is belangrijk om uw relatiegeschenk aan te bieden aan de hoogste manager, en aan hem te vragen of hij uw geschenk namens zijn bedrijf in ontvangst wil nemen. Dit gebaar, een geschenk van bedrijf aan bedrijf, voorkomt in de meeste gevallen problemen rondom mogelijke persoonlijke beinvloeding.

 

Relatiegeschenken en cultuur

InJapan en China, en in veel andere aziatische culturen  zijn typische landen met uitgesproken en gedetailleerde rituelen en gebruiken rondom het geven van geschenken.In latijnse culturen zijn relaties altijd heel persoonlijk en persoonsgebonden.

 

In het midden oosten is het een traditie om een goede gastheer te belonen.

De bevolking van de landen van deze culturen zien het uitwisselen van geschenken als een normaal en bij de bedrijfscultuur behorende activiteit. Het draagt ook bij aan het opbouwen, verbeteren en onderhouden van de persoonlijke relaties.

Relatiegeschenken zijn een symbolische manier om respect en waardering te tonen en om de samenwerking en onderlinge relaties te intensiveren.

 

 

 

 

In onze tijd neemt globalisering en international zakendoen steeds meer toe. Bedrijven en personen worden over en weer beinvloed door verschillende relegies, culturen en gewoontes. Daarom is het belangrijk om u te verdiepen in de achtergrond van uw internationale zakenpartners. Hoe meer u weet over uw zakenrelatie, des te hoger is de kans op commercieel succes en op een goede zakelijke en persoonlijke relatie. Deze kennis kunt u gebruiken om een passend relatiegeschenk uit te zoeken. Hierdoor voelt uw zakenpartner zich echt gewaardeerd, bijzonder en belangrijk. Als hij weet dat u moeite heft gedaan om iets voor hem te laten laten maken, verhoogt u uw gunbaarheid en kansen op commercieel succes.

Relatiegeschenken inChina en Japan

In de Chinese cultuur zijn symbolen belangrijk, en kleuren en cijfers hebben bijzondere betekenissen. Rood is de kleur van geluk; paars en geel staan voor blijdschap en voorspoed. Het cijfer 8 is een geluksgetal.

Daarentegen worden wit en blauw, en ook het cijfer 4, geassocieerd met ongeluk en dood.

In Japan is het geven van een geschenk een kunst op zichzelf. Een geschenk geven betekent vriendschap, respect en dankbaarheid. De ceremonie van het geven is belangrijk. Het geschenk is altijd mooi verpakt, en wordt aangeboden met het hoogste respect en beleefdheid. Vooral vanwege de diepe symboliek, is een geschenk een gebaar dat weergeeft dat u op zoek bent naar een goede en langdurige samenwerking. In de Japanse cultuur betekent een set van 2 stuks geluk, terwijl sets van 4 of 9 stuks ongeluk met zich mee brengt.

 

Lokale en originele relatiegeschenken.

Als u zaken doet in een land dat bekend staat voor een bepaald lokaal product, is het verstandig om zo’n product niet als relatiegeschenk te geven. Zeker als een dergelijk product uit een ander land afkomstig is, bereikt u eerdere het tegenovergestelde effect dan dat u zou willen.

Daarentegen heeft een relatiegeschenk uit uw eigen land een positieve dimensie, en heeft zeker een meerwaarde. Een relatiegeschenk met een natioale oorsprong en verwijzing versterkt de ondelinge binding tussen u en uw buitenlandse zakenpartner.

wilt u meer weten? Kijk naar onze webshop voor mogelijkheden en ideeën

Need some inspiration? Visit our shop for typical Dutch business gifts! 

You may also like...

Share