Wist u dat we in Nederland de start van het zomerseizoen vieren met een primeur zoals de Fransen de winter starten ?
In Frankrijk weet iedereen dat de winter op komst is als de eerste flessen Beaujolais primeur in de winkels liggen. In Nederland begint de zomer als de eerste vaatjes hollandse haring zijn gearriveerd.
In de eerste weken van juni vieren we “vlaggetjesdag”, wanneer de vissers de eerste vaatjes nieuwe haring aan land brengen. En bij onze nieuwe haring hoor je bier of onze traditionele jenever of korenwijn te drinken.
Haring is een typisch seizoensproduct. Jonge Hollandse haring is op zijn best als ze bijna uit de zee springen aan het begin van de zomermaanden.
Geschiedenis van Hollandse Haring
Wist u dat gezouten haring een echte nederlandse vinding is? In de 14 eeuw heeft Willem Beuckelsz in het Zeeuwe Biervliet deze manier van bereiden uitgevonden. We noemen het “kaken” en het betekent dat de jonge haringen, ondaan van ingewanden, rijpen in eiken vaten in een zoutoplossing.
Het kaken gebeurd aan boord van de visserschepen. De haringen zijn klaar om te kunnen eten als de schepen de haven binnenvaren.
Gezonde voedsel
Hollandse haring is heel gezond. Jonge haringen zitten boordevol visolie, vitaminen en mineralen. Deze combinatie is krachtvoedsel voor je hersens: je wordt er slim van!
Typisch Nederlands
Jarenlang stond Vlaardingen bekend als DE haringstad. Na de tweede wereldoorlog is de traditie van vlaggetjesdag zoals wij die nu kennen, opgestart in Scheveningen.
In restaurants kun je van haring genieten in verfijnde gerechten. Thuis en bij viswinkels eten we haring zoals we als Nederlanders zijn: recht toe recht aan, zonder poespas en vers! We eten ze in zijn geheel en voegen alleen wat uitjes of zuur toe: vis op zijn best! En om de haring te laten zwemmen, drinken we er bier of korenwijn bij. Dat is onze Nederlandse haring met een twist: probeer het en geniet ervan!