tulips

Share

Wilt u het hele jaar genieten van Hollandse tulpen?

Als de nederlandse lente begint: dan steken onze tulpen de kop op!

Als je aan Holland denkt, denk je direct aan molens, kaas, klompen en natuurlijk: tulpen. Nederlandse tulpen zijn een van de meest iconische en bekendste Hollandse produkten. Het lente seizoens is ook het tulpenseizoen.

Als de winter verdwijnt, doet de lente haar intrede. Het is gewoonweg een wonder dat ieder jaar weer de natuur ontwaakt uit de winterslaap en tot leven komt in de lente. Het westen van Nederland verandert in een grote bloemenzee van maart tot mei. Het begint met witte sneeuwklokjes en paarse crocussen. Daarna volgen als snel de gele narcissen de hyacinten. En dan komt de apotheose en het meesterwerk: tulpen gaan bloeien in allerlei kleuren.

De geschiedenis van de Hollandse tulpen

Wist u dat onze tulpen afkomstig zijn uit Turkije? In de 16e eeuw namen de Nederlandse ontdekkingsreizigers tulpenbollen mee naar huis. Tijdens de gouden eeuw werden de tulpenbollen ongekend populair.

Ze waren zelfs kostbaarder dan goud, en het handelen in tulpenbollen ontketende zelfs de eerste economische luchtbel en crisis. Deze tulpenmanie is te vergelijken met de bitcoin hype van tegenwoordig. Nederlanders handelen nu nog steeds in tulpenbollen, maar nu vooral om deze te verkopen aan toeristen vanuit hun winkels!

Keukenhof tentoonstelling

Niet alleen de Nederlanders zijn gek op tulpen. Ook duizenden toeristen komen naar Nederland om de bloeiende bollenvelden te zien in de lente. Iedere dag zijn er bustochten die heel veel toeristen, afkomstig van alle landen, vervoeren naar de bollenvelden bij de keukenhof.

De keukenhof is de grootste bloemtenstoonstelling ter wereld. Soms worden de lokale bewoners een beetje gek van alle toeristen die foto’s maken van de bloeiende bollenvelden in hun achtertuin. Maar het tulpenseizoen is big business in Holland. Veel bedrijven verkopen tulpen doen in allerlei activiteiten in de toeristenindustrie.

Nederlandse tulpen in de kunst

Tulpen zijn een inspiratiebron geweest voor vele beroemde Ndeerlandse schilders. Rembrandt en van Gogh zijn bekende namen van schilders die tulpen op het doek hebben gezet. Ook hedendaagse kunstenaars maken mooie kunstwerken van tulpen.

Nederlanders zijn trots op dit typisch nationale icoon. Als je tulpen ziet, dan zie je Dutch design!

You may also like...

Share