[wpml_language_selector_widget]
dutch ice skating

Share

Waarom de Nederlanders zo goed kunnen schaatsen

Waarom de Nederlanders zo goed kunnen schaatsen

Omdat iedereen op schaatsen naar zijn werk gaan, toch? Grapje! Schaatsen is een prachtige sport en een populaire hobby in Nederland. Geen wonder dat we het zo goed doen op de Olympische winterspelen. We zijn erg trots op onze beroemde schaatsers. Het komt maar weinig voor dat de meren en kanalen bevriezen tegenwoordig. Maar als het gebeurd, dan is heel Nederland in beweging.

 

Holbewoners op ijs

Wist u dat schaatsen terug gaat tot de prehistorie? Ik denk dat we ons niet precies kunnen voorstellen hoe onze voorouders zich  op ijs konden voortbewegen. Maar er zijn archeologische bewijzen die teruggaan tot 300 Voor Christus. Het waren geslepen en afgeplatte beenderen, die onder de voeten werden gebonden met pezen. Het was niet zozeer schaatsen, maar meer glijden op deze beenderen. Men gebruikte deze geslepen botten om te kunnen glijden en zodoende zich te kunnen verplaatsen over meren en rivieren. De schaatsen werden‘glissen’of ‘botjes’  genoemd : de botten waren afkomstig van paarden, koeien of herten.

De ontwikkeling van Nederlandse schaatsen

In de 13 eeuw ontwikkelden de Nederlanders schaatsen zoals wij die tegenwoordig kennen. Er ontstond een constructie met een geslepen, ijzeren mes; dit zorgde ervoor dat mensen echt konden schaatsen. De schaatsen sneden nu in het ijs in plaats van alleen maar te kunnen glijden. De oudste schaatsen dateren uit 1225 en werden gebruikt in Amsterdam en Dordrecht. De constructie van de tegenwoordige schaatsen zijn in principe nagenoeg gelijk gebleven.

In the 19th eeuw werden er 3 verschillende type schaatsen gebruikt. De Hollandse krulschaats, de Hollandse baan schaats en de Friese schaats. Krulschaatsen zijn heel geschikt voor figuur- en kunstschaatsen. De Friese schaatsen waren heel geschikt om te kunnen hardschaatsen. Later ontwikkelde de Friese schaats zich tot de beroemde en populaire ‘doorloper’.

Iedereen op de schaats

Al in vroeger tijden hield iedereen van schaatsen. Het was gebruikelijk dat alle bevolkingsklassen gingen schaatsen. Dit is goed te zien in de schilderijen van de beroemde Hollandse meesters. In die tijd gebruikten de meeste mensen de schaatsen als een transportmiddel. Omdat meren en kanalen, die de steden onderling verbonden, soms maandenlang waren bevroren, was het ander niet mogelijk om de producten te vervoeren en om de economie gaande te houden.

Elfstedentocht

Als in Nederland de meren beginnen te bevriezen zijn de Nederlanders vol spanning en verwachting. Zal het ijs houden? Is het dik en stevig genoeg om een Elfstedentocht te kunnen houden? De Elfstedentocht, die langs 11 Friese steden gaat, en die ruim 200 kilometer bedraagt, is de beroemdste schaatswedstrijd in Nederland. We noemen het de tocht der tochten!

De eerste toch dateert uit 1909, en wordt alleen georganiseerd als het ijs dik en stevig genoeg is. Die momenten zijn alleen heel zeldzaam. In de meer dan 100 jarige historie sinds de eerste tocht, is de Elfsteden tocht pas slechts 15 keer gehouden. De laatste was in 1997.

Om jaarlijks toch deze wedstrijd te onrganiseren als de Nederlandse ijscondities het niet toelaten, wordt een alternatieve elfstedentocht georganiseerd in andere landen. Deze wedstrijden worden gehouden in Oostenrijk, Finland of Canada. Veel marathonschaatsers en recreanten reizen dan naar die locaties om de tocht der tochten te schaatsen.

Dus, nu weet u hoe het zit, Nederlanders zijn gek op schaatsen omdat we het zowat hebben uitgevonden!

Houdt u ook zo van schaatsen? Als u net zo bent als wij, kijkt u ook reikhalzend uit als het begint te vriezer in de winter. De schaatsen staan dan al klaar in de hal!

You may also like...

Share