Dutch asparagus healthy

Share

Waarom Nederlanders van hun witte goud houden

Wist u dat we in Nederland wit goud in de grond hebben? En dat dit witte goud goed is voor  je libido ?Dat is waarom Nederlanders dol zijn op asperges.

Nederlandse asperges worden geteeld in het zuiden van het land. In Noord Brabant en Limburg is de zandgrond heel geschikt voor het kweken van deze delicatesse.

We eten deze exquise groente alleen in de lente. Het is een typisch seizoensproduct. Maar je kunt asperges ook invriezen, en je hoeft dan ook geen zorgen te maken over je liefdesleven als er geen verse asperges meer zijn!

Dutch Asparagus

Geschiedenis van de asperges

Wist u dat onze witte asperges eigenlijk uit Egypte komen? Meer dan 5000 jaar geleden waren de Egyptische farao’s al dol op asperges. Ze gebruikten het als groente, medicijn en zelfs als liefdesdrank.

Aan het eind van de 19e eeuw importeerden Nederlanders deze groenten naar ons eigen land. De asperges werden gekweekt en geoogst in de zandgronden en duinen rond Bergen op Zoom in Brabant. Arbeid was destijds erg goedkoop. Als snel werden asperges als delicatesse gezien. Nooit gedacht dat Nederland een lage lonen land was zoals India, nietwaar?

In de 20e eeuw verplaatste de teelt van witte asperges zich naar Limburg. De Limburgse asperges zijn beroemd om hun speciale en delicate smaak.

Gezond voedsel

Het eten van asperges is goed voor de gezondheid. Asperges zijn calorie-arm en bevatten veel vitamines en mineralen. Vitamine B6, C, E en K, ijzer: het zit allemaal in asperges en het maakt je sterk!

Vanuit de lange traditie eten we asperges vanaf de eerste week van april tot 24 juni. Dan is het aspergeseizoen helaas weer voorbij.

How to peel asparagus

Typisch Nederlandse asperges

Als we het hebben over geteelde witte asperges, gebruiken Nederlanders vaak de bijnaam “Koningin van de nacht”.

In Nederland blijven de asperges onder de grond, en worden niet blootgesteld aan direct zonlicht. Daarom blijven ze wit van kleur. Ondergronds groeien de koninginnen van de nacht naar hun volwassenheid. We steken ze zorgvuldig om ze uit de grond te halen, deze pareltjes uit de bodem.

In het seizoen kun je asperges overal kopen. Je kunt ze natuurlijk kopen in de supermarkt of in de groentezaak. Maar het is echt leuk om naar het Limburgse heuvelland te gaan en om deze heerlijke groente direct bij de boer te kopen.

In restaurants kun je de asperges eten in verfijnde gerechten. Thuis eten de Nederlanders asperges zoals we zelf ook zijn: recht toe recht aan, no nonsense en puur.

Gewoon koken, eieren en ham toevoegen, of soms combineren met aardappels en Hollandaise saus: het is hemel op aarde!

Asparagus dinner

En nu weten we het geheim achter de asperges, nietwaar?

De liefde van de man voor zijn koningin van de nacht gaat door de maag na het eten van asperges.

You may also like...

Share